Kinderen en ‘vechtsport’

Mijn kind op’vechtsport’, is dat wel een goed idee?

Sommige mensen hebben hun twijfels bij de keuze voor een ‘vechtsport’ of liever gezegd zelfverdedigingssport voor kinderen. Is dit terecht? Zijn zelfverdedigingssporten inderdaad zo slecht voor onze kinderen? Gaan ze hierdoor bijvoorbeeld agressief gedrag vertonen? En is het echt gevaarlijk voor hen?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zelfverdedigingssporten geen van nature agressiever aangelegde kinderen aantrekken. Het is dus onjuist om te veronderstellen dat uw kind door het beoefenen van een zelfverdedigingssporten in aanraking komt met een ‘slechte’ omgeving. Ondanks dat zelfverdedigingssporten soms agressief over kunnen komen voor buitenstaanders, liggen er juist veel waarden en normen aan de basis waar wij met z’n allen hedendaags juist iets van kunnen leren.

Wat leert mijn kind van een zelfverdedigingssport zoals taekwondo?

Bescheidenheid, vriendschap, zelfvertrouwen, respect, plezier, discipline en algemene motoriek zijn kernbegrippen die centraal staan tijdens een zelfverdedigingssporten zoals taekwondo. Tijdens het beoefenen van taekwondo bij onze sportclub wordt aandacht besteed aan deze waarden zodat uw kind deze in het dagelijks leven ook waardevol vindt. Verschillende onderzoeken tonen ook aan dat het beoefenen van een zelfverdedigingssporten verscheidene positieve effecten heeft op de persoonlijkheid en het welzijn van de kinderen. In veel gevallen zijn deze kinderen optimistischer, enthousiaster en hebben ze meer zelfvertrouwen dan andere leeftijdsgenoten die niet op een zelfverdedigingssporten zitten.

Kinderen leren frustraties in bedwang houden, hun mede sportvriendjes respecteren en meer weerbaarheid voor zichzelf opbouwen. Drukke kinderen kunnen vaak hun energie kwijt en zich leren focussen tijdens het beoefenen van taekwondo, onzekere kinderen kunnen op hun beurt weer extra zelfvertrouwen opbouwen. Verder wordt de zelfbeheersing bevorderd en de sociale vaardigheden versterkt door het maken van nieuwe vriendjes, ze leren persoonlijke doelen opstellen en hun grenzen verleggen.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het beoefenen van taekwondo veel voordelen met zich meebrengt in de ontwikkeling van uw kind. Het zal uw kind juist extra helpen in zijn/haar algemene ontwikkeling op school, thuis en in de weg naar volwassenheid.

Hieronder vind u 10 belangrijkste redenen waarom taekwondo een goed idee is voor uw kind(eren) :

 1. Het bevorderen van Zelfdiscipline:
  In de meeste zelfverdedigingssporten wordt gefocust op zelfdiscipline.
 2. Het stimuleren van de Sociale vaardigheden:
  Kinderen die het moeilijk vinden om in sociale omgevingen nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken kan een ruimte gevuld met leeftijdsgenoten en een gemeenschappelijk belang zijn voordelen hebben.
 3. Het Stimuleren van de Fysieke Activiteiten:
  Zelfverdedigingssporten zoals Taekwondo is een zeer goede manier om een kind van de bank af te krijgen en zich meer bewust te laten maken van zijn of haar fysieke vaardigheden.
 4. Het leren van doelen te stellen:
  In de meeste vormen van zelfverdedigingssporten wordt er een ‘prestatie systeem’ gehanteerd waarbij de banden en de streepjes op de banden (‘slips’) worden verdiend.
  Wanneer uw kind streeft naar een nieuwe band of slip dan leert hij waardevolle lessen over het instellen en het bereiken van zijn doelen.
 5. Verhogen van hun Zelfvertrouwen:
  Het gevoel van eigenwaarde krijgt een ‘boost’ doordat uw kind een nieuwe beweging beheerst of een nieuwe band verdient. De kinderen die worstelen met een laag gevoel van eigenwaarde krijgen meestal meer vertrouwen naarmate de tijd die het kind stopt in het beoefenen in de zelfverdedigingssport.
 6. Het bevorderen van respect naar anderen:
  Tijdens het beoefenen van een zelfverdedigingssport is het vaak een vereiste dat diegene naar zijn instructeur en medestudenten respect moet geven. In de kindercultuur van vandaag de dag is respect voor een autoriteit (ouders, leraren en andere volwassenen) niet altijd aanwezig.Door middel van het beoefenen van een zelfverdedigingssport zoals taekwondo zal uw kind leren wat respect is en hier aan herinnerd worden. In de trainingen leren wij de studenten om respectvol met elkaar en met de leraren om te gaan.
 7. Het stimuleren van het oplossen van een conflict zonder te vechten:
  Denken dat zelfverdedigingssporten het alleen kunnen oplossen door middel van fysiek geweld te gebruiken komt vaak van televisie en films. In veel zelfverdedigingssporten wordt er geleerd hoe je op een vreedzame en niet gewelddadige manieren conflicten kunt oplossen en het belang van het vermijden van fysiek contact.
 8. Het verbeteren van de luistervaardigheden:
  In de zelfverdedigingssport zoals taekwondo wordt geleerd hoe je beter kunt luisteren en je aandacht (focus) erbij kunt houden.Waardoor het concentratievermogen verhoogt wordt en de ontwikkeling hierdoor verbeterd wordt.
 9. Het ontwikkelen van teamwork:
  Er zijn maar weinig dingen die een kind zich eigen maakt in de zelfverdedigingssport zoals taekwondo zonder dat hij/zij daar geholpen wordt door zijn mede beoefenaars. Samenwerken om nieuwe dingen te leren is een zeer belangrijke levensles die in de zelfverdedigingssport wordt onderwezen.
 10. Verbetering van andere gebieden in het leven:
  De voordelen van de zelfverdedigingssport zoals taekwondo eindigen niet alleen in de sportzaal maar ook ver daarbuiten. Het zelfvertrouwen, de verbeterde conditie, respecteren van anderen zal uw kind ook kunnen helpen om zijn of haar weg te vinden in het leren en in het omgaan met anderen op school, thuis en in de algemene ontwikkeling van het kind op weg van volwassenheid.