Taekwondo

Wat is Taekwondo ?
Een letterlijke vertaling van het Koreaanse woord Taekwondo is “manier van voet en vuist. Taekwondo komt oorspronkelijk uit Korea, een land met een rijke historie. Taekwondo onderscheidt zich van andere oosterse gevechtskunsten door haar zeer geavanceerde been-en voettechnieken. Het is een sport die de afgelopen 25 jaar een spectaculaire ontwikkeling heeft doorgemaakt, vooral op het gebied van de wedstrijdsport. Taekwondo is namelijk sinds het jaar 2000 een officiele Olympische Sport.

os_beijing3

Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid staan hoog in het vaandel bij deze sport. Deze drie kenmerken van Taekwondo duiden tegelijkertijd het verschil aan tussen sporter en vechter. Het is bij taekwondo niet de bedoeling dat een gevecht tussen twee spelers uitmondt in een strijd waarbij alles geoorloofd is. Daarom is het belangrijk dat je de taekwondotechnieken goed leert beheersen. Op die manier treed je de tegenstander met discipline en hoffelijkheid tegemoet.

Taekwondo is een sport waarbij veel getraind wordt op het correct uitvoeren van diverse stoot- en traptechnieken. Tijdens het uitvoeren van de vele traptechnieken sta je regelmatig op één been. Van het evenwichtsvermogen wordt daarom nogal wat gevraagd.

De basistechnieken, zoals hand- en voetstanden, leer je als eerste. In een later fase van het trainingsproces wordt aandacht besteed aan mentale training, souplesse, snelheid en kracht. Dan ontstaan de zeer gecontroleerde en vaak hoge bewegingen die voor taekwondo zo kenmerkend zijn.

poomseesynchroom

Belangrijk is dat de lichamelijke conditie gelijke tred houdt met de vooruitgang in technieken. Taekwondo is dan ook een inspannende ontspanning. Een beschaafde sport waarin je op een positieve manier je energie kwijt kunt. De trainingen worden aangepast aan het niveau dat je wilt bereiken. Het tempo waarin je taekwondo leert, bepaal je dus grotendeels zelf.

In de onderdelen “stijlvormen” en “sparring” zijn er wedstrijden op verschillende niveaus, zodat je je al na korte tijd kunt inschrijven voor een toernooi. Je kunt ook deelnemen op recreatieve basis zonder mee te doen aan officiële kampioenschappen.

Bij sparrings-wedstrijden moet je binnen drie ronden van elk 2 minuten zoveel mogelijk punten zien te scoren. Een aanval van je voet of vuist gericht op de voorzijde van de romp of het hoofd van je tegenstander levert punten op. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, rug of onder de navel zijn niet toegestaan.

dutch_open_2008_ahmed

Sparrings-wedstrijden zijn full-contact. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte lichaam-, arm-, been-, hoofd- en kruisbeschermers blijft het aantal blessures gering, zeker in verhouding tot andere sporten.

Bij wedstrijden in het onderdeel “stijlvormen” ligt de nadruk, naast een correcte uitvoering van trappen, stoten en verdedigingen, op concentratie, balans en kracht tijdens de bewegingen. Daarnaast houden de juryleden bij hun waardering ook rekening met harmonie, ritme, soepelheid en dynamiek.