Examens

Geupgraden

Binnen het Taekwondo wordt gewerkt met geupgraden. De beoefenaars starten met de witte band ( 10e geupgraad ) en dat loopt door tot de zwarte band. Vanaf de zwarte band worden de beoefenaars ingedeeld in Dan-graadhouders. Per Geup-graad wordt een andere kleur band aangehouden. De kleuren zijn ingedeeld in 5 hoofdkleuren en 5 combinatiekleuren ( slippen). Met de verschillende bandkleuren laat je zien dat je na een periode van beoefening beter ben geworden óf vooruit bent gegaan. Bij Taekwondo is dit o.a. meetbaar door de geleerde zaken te toetsen op een examen.

Clubexamens

Taekwondo Akabbouz organiseert twee maal per jaar een clubexamen, in principe in december en in juni. Tijdens het examen kun je je taekwondokunsten vertonen. Als de jury dit voldoende vindt, krijg je een diploma en een hogere slip of band.

Indeling van de graduaties

Witte band 10e Geup Beginner C-klasse
Witte band/gele slip 9e Geup Beginner C-klasse
Gele band 8e Geup Beginner C-klasse
Gele band/groene slip 7e Geup Beginner C-klasse
Groene band 6e Geup Gevorderde B-klasse
Groene band/blauwe slip 5e Geup Gevorderde B-klasse
Blauwe band 4e Geup Gevorderde B-klasse
Blauwe band/rode slip 3e Geup Gevorderde B-klasse
Rode band 2e Geup Ver-Gevorderde A-klasse
Rode band/zwarte slip 1e Geup Ver-Gevorderde A-klasse
Zwarte band 1e Dan Ver-Gevorderde A-klasse

 

Betekenis kleur banden 

Het mag duidelijk zijn, dat deze kleuren niet zomaar gekozen zijn, maar daadwerkelijk ergens voor staan. Onderstaand worden de verschillende kleuren uitgelegd volgens de oosterse filosofie in combinatie met het Taekwondo .

Wit staat voor een onbeschreven blad, waarbij de beginnende leerling aan het begin staat van de lange weg van de zelfverdedigingskunst.
Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in taekwondo betekent dit dat de leerling de weg van de leraar moet volgen om te groeien.
Groen staat voor het blaadje dat aan het plantje groeit. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het taekwondo eigen te maken.
Blauw is de kleur van de lucht. Door de kleur blauw wordt bedoeld dat de taekwondoka de hoogte in gaat. Het symboliseert de continu ontwikkeling van de leerling-taekwondoka.
Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de taekwondo technieken fysiek al goed. Het mentale gedeelte van taekwondo komt nu echt om de hoek kijken.
Zwart staat voor getraind, de Taekwondo technieken wetende. Het betekent daarom de fysieke en mentale rijpheid en vaardigheid in taekwondo.